Nederlandse Ambassade in Bogotá, Colombia

Handelsrelatie tussen Nederland en Colombia

Nederland en Colombia hebben een sterke handels- en investeringsrelatie met toenemende goederen- en dienstenstromen, die belangrijke inkomstenbronnen vormen voor beide landen. Nederland is de vijfde bestemming van Colombiaanse export ter wereld en de tweede bestemming binnen de Europese Unie (na Spanje), onder meer vanwege de sleutelfunctie van Rotterdam als doorvoerhaven in Europa. Aruba was de elfde exportbestemming van Colombiaanse producten. De totale export van Colombiaanse producten in 2015 was 35,6 miljard dollar, waarvan 4,2% Nederland als bestemming had en 2.4% Aruba.

De belangrijke exportproducten zijn onder andere steenkool (56%), olie (12%) en palmolie (8%). Daarnaast nemen agrarische producten als bananen, bloemen, koffie en palmolie een belangrijke plaats in de export van Colombia naar Nederland:

De belangrijkste Nederlandse producten die naar Colombia komen, zijn producten uit de chemische en farmaceutische industrie, transportsector (land / water) en landbouwsector (bloemen):

Op dit moment zijn er meer dan 60 Nederlandse bedrijven actief op de Colombiaanse markt, waaronder verschillende multinationals. Daarnaast is er een groeiend aantal kleine en middelgrote ondernemingen actief in de tuinbouw, engineering services en scheepsbouw. Bovendien zijn ongeveer 60 Colombiaanse bedrijven lokaal geregistreerd als officiële vertegenwoordiger van het Nederlandse bedrijfsleven.

Op het gebied van investeringen is Nederland ook een steeds belangrijkere speler. Volgens cijfers van Banco de la republica, de Colombiaanse Centrale Bank, bedroegen de buitenlandse investeringen in 2015 zo´n 12 miljard dollar, waarvan ongeveer 8 procent uit het Koninkrijk der Nederlanden afkomstig was. In 2015 verscheen er een artikel in de Colombiaanse krant La República, dat Nederland benoemt tot belangrijkste groeiende investeerder in het land.

De ambassade in Bogota en consulaten in Medellin, Cali en Cartagena ondersteunen bedrijven in hun commerciële relaties binnen Nederland en in het buitenland. Daarnaast dragen de ambassades en consulaten bij aan de ontwikkeling van een gezond handels- en investeringsklimaat in opkomende landen als Colombia. Hierbij werken de posten samen met De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag en andere relevante agentschappen. Voor meer informatie over deze handelsinstrumenten, zie Handel met Colombia. Voor meer informatie over de sectoren waarin de Nederlandse Ambassade in Colombia actief is, zie Topsectoren

Gerelateerde documenten