Nederlandse Ambassade in Bogotá, Colombia

Ambassadeursconferentie 2017

Op 30 januari ging de jaarlijkse ambassadeursconferentie van start. Tijdens dit vierdaagse evenement kwamen ambassadeurs, permanente vertegenwoordigers en consuls-generaals bijeen om de ontwikkelingen in Nederland, trends in de wereld en het regeringsbeleid voor het nieuwe jaar te bespreken. Ambassadeur Jeroen Roodenburg kijkt terug op een geslaagde week.

Wat is er zoal besproken tijdens de ambassadeursconferentie?

De conferentie is voor alle ambassadeurs, consul-generaals en permanente vertegenwoordigers hét moment om elkaar te ontmoeten en te reflecteren op de laatste ontwikkelingen in Nederland. Wat houdt de Nederlandse bevolking bezig en wat worden de belangrijkste agendapunten in het nieuwe jaar? Dat is erg belangrijk, als je Nederland vertegenwoordigt in het buitenland.

Daarnaast is het van belang om met ministers, Kamerleden, maatschappelijke organisaties en bedrijven in gesprek te gaan over onderwerpen die voor Nederland van betekenis zijn, zoals migratie, handelspolitiek, veiligheid, economische diplomatie, consulaire dienstverlening aan Nederlanders. Kortom, thema’s die altijd terugkomen tijdens de belangenbehartiging in het buitenland. Tijdens de conferentie kunnen we hier met elkaar over in gesprek gaan en bepalen hoe we vanuit het buitenland een bijdrage kunnen leveren aan de totstandkoming en uitvoering van beleid. Je doet tijdens zo’n ambassadeursbijeenkomst veel nieuwe contacten op en dat is heel waardevol.

Van welke toespraak of welk evenement was u het meest onder de indruk?

De presentatie die het Sociaal Cultureel Plan Bureau jaarlijks houdt, vind ik altijd erg interessant. Het Bureau heeft een goed beeld wat er speelt onder de Nederlandse bevolking: hoe mensen aankijken tegen de sociaaleconomische situatie, welke thema’s ze belangrijk vinden en hoe ze aankijken tegen de wereld.

Daarnaast vond ik de bedrijvendag, die dit jaar in de Van Nellefabriek plaatsvond, heel nuttig en goed georganiseerd. Tijdens dit evenement kregen we de mogelijkheid om met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven in gesprek te gaan. Het is goed om te horen welke kansen zij zien in Colombia en hen te helpen bij het leggen van contacten. Het is altijd mooi om te zien hoe die contacten vervolgens leiden tot handel en investeringen, belangrijk voor de economische groei van ons land.