Nederlandse Ambassade in Bogotá, Colombia

Minister Koenders bezoekt demobilisatiekamp in Vistahermosa, Meta.

Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart bracht de minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, een bezoek aan Colombia. Tijdens het bezoek was de minister getuige van de uitvoering van een belangrijk aspect van het Colombiaanse vredesakkoord, de ontwapening van de FARC. Deze demobilisatie gebeurt onder het toeziend oog van waarnemers van de Verenigde Naties. Samen met Colombiaans ambtgenoot, María Ángela Holguín, en leden van de internationale gemeenschap, bezocht Koenders een demobilisatiekamp in Vistahermosa, Meta.

De Nederlandse regering was de afgelopen jaren al actief betrokken bij de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC. Een belangrijke voorwaarde voor het laten slagen van het vredesakkoord is dat laatstgenoemde de wapens inlevert. De aanwezigheid van de internationale gemeenschap is hierbij van groot belang, om zo dit proces te sterken.

Tijdens het bezoek aan Meta gaf minister Koenders aan dat naast de demobilisering, ook de landhervormingen momenteel een belangrijk punt op de agenda zijn. Een goede samenwerking tussen de regionale overheden en de boerengemeenschap is volgens de minister dan ook essentieel om uiteindelijk tot verzoening te kunnen komen.Minister Koenders kondigde ter plaatse aan dat Nederland actief gaat bijdragen aan de landregistratie in Colombia, vooral in de gebieden die lange tijd gecontroleerd werden door de FARC. Het Nederlands Kadaster gaat daarom een proef uitvoeren in het Colombiaanse departement Meta.


“Het vredesakkoord dat de Colombiaanse regering en de FARC hebben gesloten, gaat niet alleen over het demobiliseren en ontwapenen van de FARC maar ook over de sociaaleconomische ontwikkeling van gebieden die zwaar geleden hebben onder het gewapend conflict en de afwezigheid van de overheid. Goede landregistratie is een eerste, essentiële stap”, aldus Koenders.


Wilt u meer lezen over het bezoek van de minister aan Colombia en de initiatieven van de Nederlandse regering?
https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/nieuws/2017/03/03/nederlands-kadaster-helpt-bij-landregistratie-colombia